Effektivisera arbetsplatsen med kortare arbetstid

Alla arbetsplatser bör leta efter sätt de kan få sina anställda att bli mer effektiva. En återkommande diskussion är att korta ner arbetsdagen till sex timmar istället för de nuvarande åtta timmarna. Ett av de främsta argumenten för en kortare arbetsdag är att du kan hålla dig mycket mer fokuserad om du bara arbetar sex timmar, alltså får du mer gjort. Det betyder även att du får två timmar extra ledigt som du till exempel kan spendera med familj eller ägna dig åt dina intressen. Det i sin tur höjer din levnadsstandard vilket får dig att prestera bättre på jobbet.

Förbättra arbetsplatsen som ny chef

Är du ny som chef på en arbetsplats så kommer en av dina stora uppgifter med största sannolikhet vara att se över alla arbetsrutiner för att komma fram till vart det behöver göras förändringar. En god idé är att se över alla anställdas scheman och se om det går att göra några justeringar eller om någon kan gå ner lite i arbetstid. Det är även rimligt att diskutera med de anställda och höra vad de tycker om att gå ner två timmar i arbetstid. Diskutera för- och nackdelar och se vad den generella inställningen är.

Anpassa arbetstiden efter dagens verklighet

Tiden då majoriteten av oss stod och slet på fabriker hela dagarna är förbi. Nu har många av oss istället ett rent kontorsjobb där vi sitter stora delar av dagen. Det betyder också att vi jobbar betydligt mer med vår hjärna än med kroppen vilket både har sina för- och nackdelar. Dessutom har pensionsåldern nyligen höjts och vi förväntas jobba tills vi är 67. Alltså behöver även verkligheten anpassas till dessa nya bestämmelser. I realiteten skulle vi förmodligen få mer gjort om vi arbetade sex timmar. Det kanske inte kan anpassas till alla branscher men i alla fall vissa av dem.

Experimentera med olika tider

Som ny chef för en avdelning kan du alltså experimentera med olika scheman om du tror att det skulle öka produktiviteten. Om du har gått en chefsutbildning kanske du har andra studiekollegor som du kan bolla idéer med. Kom ihåg att det aldrig är fel att fråga om råd och tips även om du är i en chefsposition. Man kan som bekant lära sig väldigt mycket av andra.