Hälsofördelar med kortare arbetstid

Det finns mängder med fördelar med kortare arbetsdagar. Många skulle må bättre, speciellt om arbetstiden förkortades men lönen förblev densamma, då stressen över en låg inkomst skulle försvinna. Men det finns långt fler fördelar än bara det.

Fördelar med lägre stressnivåer

En av de största fördelarna med förkortad arbetstid, och också den mest självklara, är att tid frigörs för annat. För aktiva personer kan det vara betydelsefullt att få extra tid för aktiviteter annat än jobbet, medan det för många andra är viktigt att den vunna tiden ägnas åt avkoppling och återhämtning. Familjetid är en annan betydelsefull faktor som skulle få många att må bra. Genomgående för alla de här situationerna är att eventuell jobbstress minskar. Eftersom det är en av de allra vanligaste formerna av stress är det också en av de viktigaste att få bukt med då den påverkar så många andra områden i människors liv, utöver själva jobbsituationen. Är du stressad på jobbet blir ofta sömnen påverkad negativt och då sömn är vår viktigaste faktor för återhämtning kan sömnbrist i sig ofta förvärra jobbstressen. Det blir en nedåtgående spiral som behöver brytas för att vi ska må bättre igen.

Många bäckar små

Förkortad arbetstid ökar möjligheterna att förbättra en eventuellt dålig sömn, något som i sig också ger många hälsofördelar. Att vakna utsövd och med mer energi ökar förutsättningarna för att orka med resten av dagen. Du blir mer stresstålig och hjärnan orkar fungera bättre, speciellt om du också äter bra, dricker mycket vatten och ser till att röra på dig. Förkortade arbetsdagar ger möjlighet att få in mer rörelse i vardagen. Det kan vara allt från promenader till lite tuffare träning, och alla små steg som tas kommer ge en bättre och bättre hälsa. Vilken fördel med kortare arbetstid är din favorit?