Kortare arbetstid med samma lön

Vi säger ofta att vi har ont om tid. Vi har svårt att få ihop vardagen, det så kallade livspusslet. Vad är det som suger all vår tid, undrar jag? Såklart är det arbetet!

Vi gillar att arbeta, vi har det i vår uppfostran att vi ska arbeta, tjäna pengar, få tillgång till hus, bil, prylar och för att ha råd med barn. På helgen ska vi njuta av allt vi har skaffat oss. Men tänk om vi hann med att njuta även i vardagen? Tänk om vi kom hem en timme tidigare varje dag, kanske hann med att sitta ned lugnt en stund innan middagen ska vara färdig?

Jag tror det skulle göra oss lugnare och att vi skulle släppa de sysslor vi haft på arbetet bättre om vi bara fick vara en stund efter jobbet. Låta pulsen gå ner, tankarna stillna och ögonen se det hem vi skapat för oss själva och vår familj en stund.

Så, om vi jobbade 7-timmarsdagar istället för som nu 160 timmar per månad https skulle det ge oss mer ro? Jag tror det! Hur mycket åstadkommer vi egentligen på en timme? Det varierar såklart men jag tror ändå att vi skulle klara det mesta på 7 timmar, som vi idag gör på 8 timmar.

Det beror såklart på vilken typ av jobb det är men om det handlar om ett arbete där man själv kan påverka takten så tror jag att man kan effektivisera delar av arbetet. Rutinsysslor som viss typ av administration går ofta att effektivisera för att göra enklare och snabbare.

Även om vi inte får lika mycket gjort så tror jag att det skulle vara värt det för sjukfrånvaro på grund av stress skulle sjunka och på så sätt ge oss möjlighet att göra det vi har som ansvar att göra på jobbet på mindre tid.