Friår

Många har nog känt att de skulle behöva en längre paus ifrån jobbet ibland, som inte bara är semester, utan en tillräckligt lång paus för att kunna utvärdera sitt liv och fundera över om man vill fortsätta arbeta som man gör. En möjlighet till det fanns för inte så länge sedan i Sverige, och den kallades friår.

Att ta ett friår innebar att man, om man hade varit anställd i minst 2 år, kunde ta ledigt under en period på mellan tre månader och ett år. Under den tiden fick en arbetslös person vikariera vid ens anställning, och personen som tagit ett friår fick ut 85 procent av a-kassan under tiden han eller hon var ledig. Detta kostade staten runt 2 miljarder kronor om året.

Friåret infördes år 2005 av regeringen under Göran Persson, på förslag av Miljöpartiet. Syftet med att införa det var just att de personer som var yrkesverksamma skulle kunna ta en längre paus från sitt arbete, samtidigt som det skulle ge ett insteg på arbetsmarknaden för de som varit utanför den länge, eller som aldrig haft ett jobb. Friåret mötte dock hård kritik under den period som det var aktivt, kritik som bland annat gick ut på att man inte nådde rätt målgrupper. Man ansåg också att det inte var statens uppgift att finansiera ledighet. LO var en av de myndigheter och organisationer som kritiserade friåret, och krävde att det skulle avskaffas. Det gjorde det också, efter regeringsskiftet år 2006, närmare bestämt den 1 januari 2007.legs-434918_960_720

Miljöpartiet har dock inte gett upp hoppet, och år 2013 började de återigen lobba för sitt förslag, då de pratade om att återinföra friåret. Mehmet Kaplan och Yvonne Ruwaida från Miljöpartiets partistyrelse har bland annat skrivit att de vill arbeta för ett mer flexibelt arbetsliv, eftersom det de ser idag är en arbetsmarknad i Sverige ”där vissa jobbar hårt och stressigt med mycket övertid, medan andra inte alls får en chans på arbetsmarknaden”.

En sak som man kan få mer tid för om skulle ta ett friår är att laga mat. Även om det inte längre är möjligt att ta ett friår, går det att sänka sin arbetstid på andra sätt, och om du skulle vilja hitta nya, mer avancerade recept att prova, kan du gå in på Matklubben.nu. Där finns allt från komplicerade helgmiddagsrecept till snabba vardagsrecept, som också passar den som inte har gått ner i tid.