Har vi redan sex timmars arbetsdag?

När vi säger att vi har åtta timmars arbetsdag menar vi vanligtvis att vi vistas på jobbet i åtta timmar. Mycket forskning tyder dock på att vi inte jobbar i åtta timmar, trots att vi är på jobbet. Faktum är att så mycket som två timmar av varje arbetsdag i snitt går åt till så kallat ”tomt” arbete, det vill säga allt det vi gör på arbetsplatsen som inte har med jobbet att göra. Det kan vara allt från att slösurfa på datorn (till exempel leta efter något man behöver på Allaannonser.nu) till att gå på toaletten eller ta en fikapaus och prata med kollegorna. Det här visar flera internationella forskningsrapporter.

I Finland har till exempel en stor studie visat att anställda använder hela 40 minuter av sin arbetsdag till att surfa på datorn (surfning som inte är relaterad till jobbet) och 80 minuter till att ta fikapauser eller rökpauser, eller till att läsa tidningen. En svensk forskare, Roland Paulsen, som är en auktoritet på ”tomt” arbete eftersom han nyligen disputerade sin doktorsavhandling vid Uppsala universitet i ämnet, menar att det är sannolikt att situationen ser likadan ut i Sverige som i Finland. Eftersom två timmar av vår åttatimmars arbetsdag går åt till saker som inte är relaterade till jobbet, kan man alltså säga att vi redan idag har en sextimmars arbetsdag.computer-1185569_960_720

Skillnaden är dock att det tomma arbetet varken är till någon nytta för arbetsgivaren eller för den anställde. För arbetsgivaren minskar produktiviteten, och den anställde får inte mer fritid bara för att man maskar på arbetstid. Enligt Roland Paulsen finns det framförallt tre typer av människor som sysslar med tomt arbete. Det finns de som aktivt tar avstånd från arbetet, det finns de som gör det som ett sätt att hantera stress, och det finns de som helt enkelt inte har tillräckligt med arbetsuppgifter för att fylla en hel arbetsdag.

Avslutningsvis bör påpekas att denna form av tomma arbete är vanligast på kontor, där arbetet mest består i att sitta framför en datorskärm. Detta faller sig naturligt, då det i många andra yrken, till exempel sjuksköterska, pilot eller brandman, inte finns möjlighet att maska på samma sätt.